Završena Coca-Colina podrška mladima u BiH u 2017. godini

200 polaznika uspješno završilo obuku u Sarajevu i Banjoj Luci

Pod sloganom “Nauči, primijeni, kreni” 200 mladih ljudi dobi od 18 do 30 godina završilo je program edukacije i iskoristilo mogućnost da unaprijede svoje poslovne, ali i lične vještine i samopouzdanje, a time i mogućnost da lakše dođu do zaposlenja.

Kao društveno odgovorna kompanija, Coca-Cola HBC B-H Sarajevo programom Coca-Colina podrška mladima pruža priliku onima koji imaju želju i volju da rade na sebi i usavršavaju svoje kompetencije da se istaknu na sve zahtjevnijem tržištu rada i lakše dođu do zaposlenja. Tu priliku je ove godine iskoristilo 200 mladih tokom septembra, kada su realizovane aktivnosti Coca-Colinog programa osnaživanja mladih u ovoj godini. Četiri grupe su tokom četiri dana aktivno učestvovale u interaktivnim predavanjima i radionicama, koje su vodili certificirani predavači i treneri: prve dvije sedmice u sarajevskom Networksu (1. grupa: 4–7.9.2017; 2. grupa: 11–14.9.2017), a u drugoj polovini septembra u banjalučkom Socijalno-edukativnom centru u periodima 18–21. i 25–28. septembra 2017.

Projekt je okupio i povezao brojne nadležne i obrazovne institucije na svim nivoima, nevladin sektor, projekte i druge kompanije koje se aktivno bave temom zapošljavanja mladih i osiguravaju podršku mladima na tržištu rada. Samorazumijevanje i samorazvoj, interakcija, umrežavanje i uspješna komunikacija, upravljanje projektima, upravljanje vremenom, poslovno planiranje, pregovaranje i vještine prodaje, kao i edukacija iz finansijske pismenosti – moduli su kroz koje su učesnike uspješno vodili certificirani predavači, uz čiju su pomoć mladi imali priliku usvajati nova znanja i vještine.

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo pokrenula je ovaj jedinstveni program u okviru aktivnosti podrške osnaživanju mladih i lokalnim zajednicama. Darko Šaravanja, direktor prodaje za Bosnu i Hercegovinu, naglasio je važnost postojanja edukacija ove vrste upravo zato što je nezaposlenost mladih jedan od najvećih problema našeg društva: „Nedostatak radnog iskustva i vještina koje se stječu radnim iskustvom prepoznati su kao jedna od prepreka mladima pri pronalasku posla, što nas je motivisalo da pokrenemo posebno dizajniran program kojim ćemo svim polaznicima omogućiti da unaprijede svoje vještine, razviju samopouzdanje, a time i mogućnost da lakše dođu do posla. Ponosni smo i na interesovanje zaposlenika Coca-Cole HBC B-H Sarajevo koji su volontirali na radionicama tokom ovog perioda od četiri sedmice u Sarajevu i Banjoj Luci te podijelili svoja iskustva iz prakse i znanja, kojima su pomogli mladima da uče i razvijaju svoje kompetencije.”

Coca-Cola više od 40 godina posluje u Bosni i Hercegovini. Kao društveno odgovorna kompanija, kontinuirano doprinosi razvoju bosanskohercegovačkog društva pružajući podršku razvoju i osnaživanju mladih kao jednom od prioriteta svog angažmana u zajednici. Uz podršku javnih i privatnih partnera ovaj primjer dobre prakse Coca-Cola HBC B-H Sarajevo nastavit će i u narednim godinama.

2017-10-03T17:32:13+00:00